+36 20 218 00 89

Home » Egyéb » IBM T400

IBM T400

Régóta szerettem volna már egy mobil számítógépet, amivel nem vagyok asztalhoz kötve, bárhová magammal vihetem, esténként az ágyban intézhetem róla a dolgaimat. A legelső ilyen gépem egy Asus EEE PC 2G Surf gép volt, de hamar rájöttem, hogy nem volt a legbölcsebb döntés a megvétele. Ennek ellenére, rengeteg kompromisszum árán 4 évig használtam, kapott szegény éppen eleget, de a mai napig üzemel. Tavaly nyáron leváltottam egy belépő-szintű tabletre. Gondolom nem lep meg senkit, ha azt mondom, hogy azzal sem volt minden tökéletes, az a gép is kompromisszumokat követelt. Vagy talán csak én vártam el túl sokat tőle?
Ekkor eldöntöttem, hogy soha többet nem veszek belépő-szintű, kompromisszumigényes gépet és inkább összegyűjtöttem egy normális minőségű notebookra a pénzt. Lássuk mit kapunk ma, maximum 90.000 magyar forintért (több pénzt nem szerettem volna szánni gépre)!
Celeron, AMD E1, AMD A4, kicsivel 90.000 felett már találni Pentium Dual-Core CPU-s gépeket. A legszimpatikusabb egy Lenovo G500 volt (Intel Dual-Core 1005M CPU-val, 4GB RAM-mal és 1 TB HDD-vel). Minden vásárlás előtt utánakérdezek érdemes-e a kiszemelt terméket megvenni, ha nem mit ajánlanak helyette. Most sem történt másképp. Mondanom sem kell, hogy lebeszéltek az ilyen gépekről, helyette inkább a használt, üzleti notebookokat ajánlották figyelmembe. Először ódzkodtam ezektől, de beleástam jobban magam ezen témába, és meglepődve néztem egy-egy tesztet, hogy miket ki nem bírnak ezek a gépek, hogy ha nem is FullHD-ban, de lehet rajtuk játszani, akár mai játékokkal is! Szétnéztem hát a használt, üzleti notebookok piacán. Először egy Dell Precision M6400-ast szemeltem ki, de sajnos mire a teljes összeg meg lett volna rá jóval előtte megvették. Ezután kivetettem a hálóm egy ThinkPad T500-asra, de sajnos ezt is elhappolták előlem. Na rendben, legyen akkor a ThinkPad R500! Este döntöttem el, hogy az R500-ast veszem, reggel, mikor rendelném meg a következő fogad: JELENLEG ELFOGYOTT! Itt már azon a ponton voltam, hogy inkább veszek újonnan egy nagyon nem ajánlott gépet, csak végre legyen már meg. De végül nem így lett, még pár napig keresgéltem, teszteket olvasgattam, videókat nézegettem és eldöntöttem, hogy nem baj, hogy nem 15″, cserébe kapok dedikált VGA-t, 250GB HDD-t, amin már elférek, nem kell egy darabig erre költeni, ugyanúgy 4 GB RAM-ot és kiváló üzemidejű akksit.
Gép kiválasztva, pénz megvan rá, felhívtam az eladót csütörtök reggel, másnap délben már használatba is vettem a gépet.

Külső

Ez ugyan nézőpont kérdése, de nekem nagyon tetszik. Nem csak ez, hanem az összes ThinkPad (igaz, kb. mindegyik ugyanúgy néz ki).
Keresgélés közben sokat olvastam véleményeket is, a legtöbb TP-et használó elégedett a gép külsejével, de vannak néhányan, akik szerint kifejezetten csúnya ez a külső…mint mondottam, ez nézőpont kérdése. Nekem tetszik, és mivel én használom nap, mint nap nem is a szomszédnak, kollégáknak kell, hogy tetszen.

A gépet használtan vettem, ennek ellenére semmi szégyellnivalója nincsen. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy szinte gyári állapotban van.

Elöl a FireWire portot, a vezeték nélküli hálózat ki-be kapcsoló pöckét, a fejhallgató és mikrofon csatlakozóit, valamint a fedél felnyitására szolgáló „zárat” találjuk meg.

Alul egy rakás csavar fogad minket, mellette piktogramok, ami segít meghatározni, hogy melyik hardvert hol is találjuk meg pontosan, valamint itt alul található meg a dokkoló csatlakozója és az akkumulátor eltávolításakor elhúzandó „zár” is.

Hátul találjuk a méretes akkumulátort, a hálózati adapter csatlakozóját, a Kensington-zárat és a szellőzőnyílás egyik részét, mögötte a jókora rézbordával.

Bal oldalt a szellőzőnyílás másik része, VGA csatlakozó, modem csatlakozó, Ethernet csatlakozó, 2 db USB 2.0 és az Express Card csatlakozó található meg.

Jobb oldalt az optikai meghajtó, bekapcsolást jelző LED és egy USB 2.0 csatlakozó kapott helyet.

A fedlapon 3 db állapotjelző LED (akkumulátor állapota, hálózat, alvó mód), egy Lenovo és egy ThinkPad logo helyezkedik el.

Hardver, belső

A gép a következő specifikációval rendelkezik:

Kijelző: 14,1”HD+ (1440×900)
Processzor: Intel Core 2 Duo P8600 (3M Cache,2x 2.4 GHz, 1066 MHz FSB)
Memória: 4GB DDR3-1066 MHz
Videokártya: Ati Mobility Radeon HD 3470 (512MB)
Hangkártya: Conexant Cx20561 HD Audio
Merevlemez: 250 GB SATA II
Hálózati kártya (LAN): Intel 82567LM Gigabit Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5300AGN 802.11n
3G modem: előkészítés
6 cellás akkumulátor, ami folyamatos netezéssel, majdnem maximum fényerőn stabil 3 órát bír netezéssel
1,3 MPX webkamera
ThinkLight billentyűzetmegvilágítás, amitől én kicsit többet várnék, de a semminél jobb.

Windows-élményindex

Alapjáraton ennyire van „leterhelve” a vas

A billentyűzete kiváló, prémium kategóriás. Volt szerencsém pár notebook billentyűzethez, de még egy 150.000 Ft-os Samsung-é sem volt olyan minőségi, mint ez. A trackpoint-ra nem térnék ki bővebben, teszi a dolgát, de nekem speciel nem a kedvencem, inkább egeret csatlakoztatok hozzá. Az ujjlenyomat-olvasó az enyémből kimaradt, de nem érzem hiányát.

A processzor egy Intel P8600-as, 2.4 GHz-es órajellel, ehhez társul még 4 GB RAM. Számomra tökéletesen megfelel ez a teljesítmény, netezésen és régebbi játtékok futtatásán kívül (WC 3, CS 1.6) másra nem használom jelenleg.

Ami a hőmérsékletet illeti: alapjáraton, netezés közben nagyon langyos levegő áramlik csak ki a gépből, játék közben (főleg, ha huzamosabb ideig játszom) már egy melegebb levegőt bocsát ki magából, de még ez is bőven elviselhető. Hangja gyakorlatilag nincs, még játék közben sem, csak ha közel hajolok hozzá, akkor lehet meghallani, hogy dolgozik a ventilátor.

A grafikai feldolgozó egység egy ATI Mobility Radeon HD 3470-es 512 MB VRAM-mal. Hogy ez mire is elég? Nos régebbi játékok futtatására tökéletesen megfelel, az újabbak azonban felejtősek. A World of Tanks sajnos már játszhatatlan rajta, pedig teljesen lebutítottam, a felbontást is a lehető legkisebbre vettem (1024×768) mégsem sikerült kisajtolni belőle 20 FPS-nél többet. Akció közben ez a szám 7 körülire redukálódik, ami már az abszolút játszhatatlan szint. Ezt nem róvom fel hibaként, különben sem erre a célra szántam.

A kijelző 1440×900 felbontású, 16:10-es képarányú. A kijelző alatt állapotjelző LED-ek találhatóak meg, amelyek a következő információkról adnak jelentést:
– WiFi állapota (letöltés közben villog)
– Bluetooth állapota (ezt nem próbáltam, nincs rá szükségem)
– 3G állapota (nem próbáltam, de nyilván a WiFi-vel megegyező a funkciója)
– Caps Lock állapot (bekapcsolva világít, kikapcsolva értelem szerűen nem)
– Num Lock állapot (előbbivel azonos)
– HDD állapota
– bekapcsolt állapot-jelző
– telep állapota (töltés közben, valamint, ha akkumulátorról fut a gép akkor világít, merülésnél zöld színről narancssárgára vált)
– hálózat
– alvó állapot (alvó állapot kijelzése)

A betekintési szöge kiváló, bár 19″-hoz képest kicsi, de ezt csak akkor veszem észre, ha átülök a nagy monitor elé.

A merevlemez egy 250 GB-os, SATA II csatolófelületű. A sebességére nincs semmi panaszom, szerintem abszolút korrekt.

Utószó

Összességében meg vagyok elégedve a géppel, a teljesítményben semmilyen csökkenést nem tapasztalok az asztali gépemhez viszonyítva. Amire megvettem arra tökéletesen megfelel (és valószínüleg még többre is), ezzel végre nem kell sehol kompromisszumokat kötni. A jövőben tervezem egy 64/128 GB-os SSD-vel bővíteni és esetleg egy 500/1000 GB-os HDD-vel, bár jelenleg a mostani 250-esen is remekül elférek.

Forrás: https://logout.hu/bejegyzes/szlovibuki/lenovo_thinkpad_t400_beszamolo.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük